пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

  Фонд Семенівської центральної районної бібліотеки поповнився новими книгами:  творами українських та світових письменників. Багато цікавої та пізнавальної літератури, з якою Ви маєте можливість ознайомитися, як на нашому блозі, переглянувши список новинок, так і завітавши до бібліотеки.

Будник, Микола. Самопожертва [Текст] : історичний роман / М. К. Будник. - К.: Укр. письменник, 2013.- 457с.
Гортаючи сторінки роману «Самопожертва», не раз переконуєшся у тому, що його автор у своєму письменницькому арсеналі має потужні засоби.  У романі висвітлюється найтяжча смуга подвижницького життя Т, Г. Шевченка, себто перше заслання й солдатчина. Твір має динамічну, діалогічну побудову, розкриває маловідомі факти з життя Кобзаря.


Жур П. Шевченківський Київ [Текст] / П. Жур. - К. : Дніпро, 2013. - 288 с. : іл.

У дослідженні "Шевченківський Київ" письменник спирається на маловідомі та зовсім невідомі широкому загалу джерела, в тому числі - на цікаві архівні матеріали, виявлені ним самим.

Іванов, Дмитро. Зорі над Україною [Текст]: Вибрані поезії/ Д. Й. Іванов. - К.: Укр. письменник, 2013. - 412с.

Він свідомий інакшості своєї поезії: «На неї мода тюкала салонна...». Тюкає й нині. Поет якщо й переймається тим, то публічно не нарікає. Бо не раз упевнювався: у нього є свій читач. «Вже вірші мої недовіру збороли й
засвічують сльози у добрих очах».


Кичинський, Анатолій. Жива і скошена тече в мені трава [Текст]: Вибрані твори/ А.І. Кичинський. - К.: Укр. письменник, 2013. - 575с.
Основу нової книги Анатолія Кичинського — лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та інших престижних премій складають вірші та поеми, завдяки яким літературна критика називає їх автора одним із найяскравіших сучасних українських поетів, чия творча манера відзначається
витонченістю і психологічною заглибленістю, філософічністю й ліричністю, пошуком нових зображальних засобів.  Також до книжки увійшли кілька літературознавчих статей про творчість Антолія Кичинського.


Проза Мистецького Українського Руху [Текст]: тексти та інтерпретації/ Упоряд. С. Шліпченко. – К.: Книга, 2013. – 576 с.
Ітелектуальні дискусії Мистецького Українського Руху для нас дуже цікаві у контексті тяглості – попри якнайсприятливіші умови! – художнього, культурного процесу ХХ століття. У МУРі продовжилося обговорення проблем модернізації української літератури, тільки що шляхи цієї модернізації бачилися дуже по-різному. Уже в доповіді на І з’їзді Улас Самчук говорив про конечну потребу «великої літератури», що мала би репрезентувати Україну як духовну сутність, були виявом душі народу, засвідчити його здобутки перед світовим «моральним ареопагом».
Ми, здається, ще не вповні усвідомили значення МУРу в збереженні хоча б відносної цілісності культурного процесу ХХ століття…

Шевченківська енциклопедія [Текст]: в 6 т. - Т. 3: І - Л. - К., 2013. - 888 с. : іл.
Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано понад півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві.

Бернгард, Т. Холоднеча [Текст] : роман; Старі майстри: комедія: пер. з нім / Т. Бернгард. - Харків: Фоліо, 2013. - 474с.
Поліція вилучала його книжки, міністри оголошували його душевнохворим, критики пророкували його творам швидке забуття... Томас Бернгард (1931 — 1989) — enfant terrible австрійського суспільства другої половини XX століття, «голос правди», «мізантроп», «альпійський Беккет». Він дозволяв собі говорити все, що думав, і так, як вважав за потрібне. «Холоднеча» (1963), перший роман, відразу приніс письменникові визнання. Це багатопланова розповідь про людські страждання, про достоїнство особистості, про тяжке існування людини у просторі, де панує холод самотності та відчуженості. Прозова комедія «Старі майстри» (1985) «розважає» читача дошкульною критикою держави, її інституцій, а також доскіпливим перечитуванням канону, на якому побудовано західну культурно-освітню традицію. Мова Бернгарда близька до музикальних структур, а твори читаються на одному подиху, ще нікого не залишивши байдужим.


Ґарі, Р. Коріння небес [Текст] : роман / Р. Ґарі; пер. з фр. Л. Г. Кононовича; худож.-оформлювач О. Г. Жуков. — Харків: Фоліо, 2013. — 603 с. 
Роман «Коріння небес» французького письменника Ромена Ґарі (1914—1980) вважається одним з перших «екологічних» романів у світовій літературі. Його дія розгортається в самому серці «чорного континенту» — місті Форт-Лямі, у Французькій Екваторіальній Африці. Головний герой — ідеаліст Морель, якого навколишні вважають дива¬ком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної — тільки м’ясом, великою кількістю м’яса. Морель же захоплений ідеєю порятунку популяції африканських слонів. Він вірить у те, що й слони, і люди — незалежно від кольору шкіри — гідні поваги.


Сарамаґо, Ж. Сліпота [Текст] : роман / Жозе Сарамаґо. - Харків: Фоліо, 2013. - 442 с. - (Б-ка нобелів. лауреатів).

«Сліпота» — це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя — безжально-іронічна, приголомшливо-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто — жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може.


Руссо, Ж.Ж. Сповідь [Текст] / Ж.-Ж. Руссо. - К.: "Техніка", 2013. - 636с.
Жан-Жак Руссо (1712-1778) - видатний французький філософ епохи Просвітництва. Його "Сповідь" найвідоміший автобіографічний роман у світовій літературі, який уже понал двісті років привертає увагу широкого читацького загалу. Свій останній твір Руссо вважав дослідженням людської душі. Відтворюючи події свого життя та власні переживання, філософ оголює "всю правду своєї натури", включаєчи найінтимніші та найбрудніші її лабіринти.



Кукушкин Л. С. Украинская православная энциклопедия [Текст]: в 3 ч. / Л. С. Кукушкин. – Харьков: Фолио, 2013. – 893 с.: ил.




Немає коментарів:

Дописати коментар