вівторок, 27 жовтня 2015 р.

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників.


                                                                           Знову Вічний вогонь обпікає серця,
                                                                           Знову спогад далекий приносить неспокій,
                                                                           Бо дорогам воєнним немає кінця,
                                                                           Бо приходять до Вас побратими крізь роки,
                                                                           Забираючи друзів в останній політ,
                                                                           Щоб по їхніх стежках вже онуки ходили...
                                                                           Тільки вічний вогонь об'єднує усіх,
                                                                           Щоб вклонитися Вам і солдатським могилам…

              До Дня визволення України від фашистських загарбників в Семенівській центральній районній бібліотеці відбулася презентація  книжкової виставки  «Війна!? Україна. Статистика печалі і подвигу»
             71 рік відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю.
Сьогодні ми звертаємося до історії, щоб зачерпнути сил з джерел стійкості і нескореності. Щоб сказати батькам: горді вашим подвигом. Щоб сказати синам і онукам: пам'ятайте!
Про кожну краплю крові, про кожну сльозу, які пролиті нашим народом, мають знати нинішні й прийдешні покоління.
Минули десятиліття, вже виросли нові покоління, які знають про цю війну тільки з кінофільмів та шкільних підручників, а учасникам війни і дотепер сняться вогненні роки, крижані переправи, кровоточать їхні тілесні й душевні рани. Величезний життєвий досвід накопичили вони за своє тривале і нелегке життя. Їхня пам'ять містить неймовірну кількість найціннішої інформації про бачене і пережите. Ця інформація з часом може бути втрачена назавжди. І саме ми повинні донести її до майбутніх поколінь. Віддаймо ж належне рятівникам людства від чуми, що зветься фашизмом!
Тема Великої Вітчизняної війни посідає чільне місце у творчості українських письменників. 1941 року 440 літераторів стали до лав діючої армії на захист свободи нашої Батьківщини. Серед них О. Довженко, Ю. Збанацький, А. Малишко, П. Тичина, О. Гончар, Г. Тютюнник та багато інших. Полум'яні слова, які виходили з-під їхнього пера були могутньою зброєю. Прозові й поетичні твори, народжені духовним піднесенням, надавали захисникам рішучості та мужності. Разом із бійцями вони наближали перемогу.
Документальні матеріали з історії Великої Вітчизняної війни – невичерпне джерело великої драматичної сили та виразності. По-новому висвітлюють більшість звичних понять та норм, висуваючи на перший план найвищу цінність – людське життя. Звертаючись до теми війни, письменники намагаються показати важку долю людей, складні та трагічні колізії їхнього життя, породжені війною.

Немає коментарів:

Дописати коментар