вівторок, 2 лютого 2016 р.

Видавнича діяльність

Полинова доля Валеріана  Підмогильного: інформаційно-бібліографічне досьє (до 115 -річчя від дня народження)/Автор-укладач З. Іващенко.- Семенівська центральна районна бібліотека, 2016.-16с.

Видання містить біографію, відомості про творчий шлях, публікацію Еліни Заржицької  «Валер’ян Підмогильний», світлини.
Рекомендовано сільським бібліотекам, вчителям, учням, шанувальникам творчості.
Народився 2 лютого 1901 року в селі Чаплі  Павлоградського повіту (зараз Синельниківський район) на Катеринославщині в бідній селянській родині. Коли йому було близько 14 років, батьки переселились до панської економії в селі Чаплі. 1910–1918 роки навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив.
Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. У шкільному журналі він публікував свої пригодницькі оповідання.
До першої збірки Підмогильного, яка була опублікована 1920 року й мала назву «Твори Т. 1», увійшло 9 оповідань: Старець; Ваня; Важке питання; Пророк; Гайдамака; Добрий бог; На селі; На іменинах; Дід Яким.
У 1934 році  Валер'яна Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації, що ставила собі за мету організацію терору проти керівників партії».           
Валеріана Підмогильного було реабілітовано 1956 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар