пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

20 ЛЮТОГО ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ


   20 лютого
Україна вшановує героїв Небесної сотні, які загинули під час подій на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Вже   минає два роки від тих кривавих лютневих подій у Києві.
      
В Семенівській центральній районній бібліотеці організовано розгорнуту книжкову виставку –роздум «Сучасний патріотизм – приклад  доблесті  і мужності, вірності і героїзму», проведено інформаційну годину  «Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну»  та    веб-огляд «Майдан у книгах».
Під час Революції Гідності понад сотня людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Їх назвали Героями Небесної сотні. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні встановлено указом Президента України Петра Порошенка «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Їхні імена та назву “імені Героїв Небесної сотні” надали вулицям у Києві та на батьківщині героїв. Президентом України було ініційовано й затверджений Верховною Радою України заснування Ордену Героїв Небесної Сотні. Також створено “Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності”. Також триває  проект Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія» з метою зібрати відео та аудіосвідчення активістів Євромайдану про події зими 2013-2014 років. 

Вшановуючи пам'ять героїв Небесної сотні, варто не забувати, що кількість загиблих героїв росте щодня. У боротьбі за Україну на Донбасі гинуть українські бійці, яких можна поправу також вважати Небесною сотнею. Цей термін став для нас уособленням людською мужності, самовідданості, жертовності заради ідеї.


Веб-огляд  «Майдан у книгах»

Базів Василь. Армагеддон на Майдані/ Василь Базів. – К. : Український пріоритет, 2014. – 160 с.
Роман-реквієм “Армагеддон на Майдані”, в основі покладено  реальні події, герої і нелюди, — перше художнє вербальне полотно про галактичні за своїм масштабом події в Україні, що ввійшли у всесвітню історію під священною та магічною смислоформою – МАЙДАН. В апокаліптичному вимірі на авансцені 21 століття, якою став майдан посеред сакрального для усієї планети Києва, орудують у живій людській плоті ангели і демони у транскрипції третього тисячоліття.
Прототипом головного героя став активіст Євромайдану Юрій Вербицький, викрадений 21 січня і вбитий після катувань.
"Юрій Вербицький став першою жертвою режиму Януковича. Він помер мученицькою смертю у мирний час і у мирній країні. Це стало шоком для суспільної свідомості і для мене також. Юрій — мій земляк. А його тіло знайшли у тому місці, де я часто буваю. Його смерть важко переживав. У стані збудження зрозумів, що не можу не написати книгу. Довго обдумував і виношував її, а написав швидко. Думки накривали, навіть записувати не встигав. Вже у березні роман закінчив", - розповідав Василь Базів.

 
Рудневич,Марко. Я з небесної сотні:повість/Марко Рудневич.-К.:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2014.-182с.


У своїй книжці “Я з Небесної Сотні” Марко Рудневич розповідає про три вирішальні доби на Майдані, про ті тривожні лютневі дні і ще довго пам’ятатимемо простого дев’ятнадцятирічного хлопця зі щирою душею – Макса зі Сміли.
У повісті описуються останні сім днів його життя . Умовно твір можна поділити на дві частини: "до Майдану" та "на Майдані".
У першій частині, коли Макс ще живе вдома, в звичній обстановці, він схожий на середньостатистичного українського студента, який нічим незвичайним не виділяється, таких в Україні тисячі.  Він їздить до інституту, спілкується з ровесниками, стикається з такими ж проблемами й турботами, з якими стикається і більшість з нас кожного дня. Нормальний хлопець, не гірше і не краще.
У другій частині він опиняється на Майдані. Майдан описується зовсім не пафосно, в героїзмі людей немає нічого фальшивого, він і героїзмом-то не здається. Просто ті, хто там опинився, не могли вчинити по-іншому а справи інших – шукати собі виправдання. Саме в цій абсолютній відсутності пафосу, сприйнятті дійсності очима звичайного хлопця (нехай і з живою уявою) і криється головна чарівність повісті.
Цей твір з трагічною розв’язкою на перевірку виявляється справжнім  звеличенням життя.
     
Небесна сотня / К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.; упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. — Харків: Фоліо,2014. — 206 с.: іл. — Укр. та рос. мовами


Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.   
Ці книги варті вашої уваги!         
                        

Немає коментарів:

Дописати коментар