понеділок, 29 лютого 2016 р.

До 145-ї річниці від дня народження Л. Українки


                  «Чистий промінь Лесиного слова»

29 лютого в Семенівській центральній районній бібліотеці пройшов загальнорайонний літературний  вечір «Чистий промінь  Лесиного слова» присвячений 145-й річниці з дня народження української письменниці Лесі Українки.

Захід розпочали ведучі, працівники бібліотеки Ольга Мартус та Людмила Безсмертна. Разом з учнями 10-А класу Семенівського НВК №1, класний керівник В.М. Голодна, поринули  у світ чарівної музики, живого українського слова і прекрасної лірики Лесі Українки.
Ведучі  розповіли про геніальну українську поетесу, мужню жінку і прекрасну людину Лесю Українку, зачитували уривки з її творів «Як дитиною бувало», «Надія», « І все-таки до тебе думка лине…», уривок з поеми «Лісова пісня», «Все, все покинуть, до тебе полинуть…».
З захопленням  учасники заходу декламували поезію Лесі Українки:
«Мій шлях»,  «Красо України, Подолля!», «Слово, чому ти не твердая криця?» , «Contra spem spero». Активну участь у заході взяли учні: Віталій Тараненко, Киба Валерія, Настя Новохатько, Микола Вовк.
Біля книжкової виставки - персоналії « Вона обрала собі горде ім’я –Українка» було проведено бібліографічний огляд літератури.
Ти себе Українкою звала,
І чи краще знайти ім’я
Тій, що радість в муках сіяла
Як Вітчизна велика твоя!
Йти назустріч бурям і зливам,
Буть одній—як велика рать,
Жить в нещасті життям щасливим,
Муку творчістю перемагать!
Під час проведення заходу  всі дізналися багато нового про життя та творчість відомої поетеси і її вклад у розвиток літератури України.
 Адже Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) жодного дня не сиділа за шкільною партою, не відповідала біля дошки, не бігала з ровесниками гучними коридорами, її учителями були - мати-письменниця Олена Пчілка, з роду Драгоманових, батько-юрист Петро Антонович, книги і життя.
До останньої хвилини свого життя Леся Українка була переможцем над стриманою недугою, до останньої миті зберегла величезний дух і силу. Доля подарувала їй лише 42 роки. Її образ живе й житиме для нас - сповнений гідності, прекрасний у своїй людяності і великім творчім горінні.
Творчість письменниці для кожного покоління відкривається новими духовними скарбами, живе у віках, даруючи людям мудрість, мужність і красу.
Багато поетів з різних країн присвятили  свої вірші Лесі Українці. Один з таких присвят є вірш Олени Журливої  «Пам’яті Лесі Українки».
… Не вмерла пісня лісова,
 Безсмертна Леся Українка
 Була і є навік жива.
Підсумком заходу була  міні-вікторина. Приємно, що всі учасники заходу  правильно відповіли на всі запитання.





Немає коментарів:

Дописати коментар