пʼятницю, 30 січня 2015 р.


       29 січня 1918 року на скрижалях історії України з’явилась героїчна сторінка, назва якої – «Крути».

Година історичної пам’яті
                   «П’янила ниви кров їх чиста і
                   в пам’яті всіх – героїв  триста»


І знов, у котрий це вже раз,
Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом’януть той славний час,
Коли в офіру батьківщині   
Себе принесли кращі з нас.
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров  святу
Повік Вкраїні не забути.
      Тим, хто загинув в боротьбі за волю і кращу долю України , хто  у розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є у кожного з нас – життя,  була присвячена година історичної пам’яті  «П’янила ниви кров їх чиста і в пам’яті всіх – героїв триста». Захід провели  працівники Семенівської центральної районної бібліотеки для   учнів 10 та 11 класів 
НВК№1.
      

Працівники бібліотеки Галина Самбур та Ольга Мартус розповіли присутнім, як найкращі сини України у бою під Крутами кров’ю своєю легалізували її самостійність.

       Цей бій тривав близько 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. Це були київські студенти 1-ї Української військової школи ім. Б. Хмельницького та бійці Помічного куреня Січових стрільців, що був створений у середині січня 1918 р. з ініціативи студентів Київського університету Св. Володимира та Українського народного університету.
Ці юнаки, за висловом першого президента України Михайла Грушевського, - «поклали свої голови за визволення Вітчизни і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні».
Молодий поет Павло Тичина гаряче відгукнувся про цю подію віршем «Пам’яті тридцяти», який у радянський період майже не друкували.

На Аскольдові могилі
Поховали їх —
Тридцять учнів  - українців,
Український цвіт! —
По кривавій, по дорозі,
Нам іти у світ…
        Учні 10 кл. (класний керівник Чорнобай Любов Миколаївна)  Сандул Аліна, Гармай Олександр, Каян  Руслана читали вірші присвячені героїзму молодих борців за незалежність України.
       Було переглянуто відеоролик «Пам’яті  Героїв Крут присвячується», прозвучала у запису «Балада про Крути» у виконанні  Павла Дворського.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам'ять героїв Крут, а також вшанували і пам’ять тих активістів з Євромайдану в Києві, та тих хто сьогодні віддали своє життя за наше майбутнє, за волю України.
Учасники заходу переглянули книжкову виставку «Жертовний хрест під Крутами стоїть».

        Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі.
І нехай їх смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.
Пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною і святою. Нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.


Народе мій. Для всіх завжди відкритий,
Не вір, що воля з’явиться сама,
Не дай себе підступно обдурити,
Мовляв, дороги іншої нема.

Для користувачів бібліотеки було проведено бібліографічний огляд літератури «Під Крутами наш  сум  і звитяга»



Книги про Героїчну подію під Крутами.



Крути. Січень 1918 року: документи, матеріали, дослідження, кіносценарій / Упоряд. Я. Гаврилюк. – К.: «Просвіта», 2008. – 840 с.
Збірник є результатом десятирічної роботи історико - культурологічного товариства «Герої Крут», пошуків, вивчень та досліджень лицарського подвигу героїв. Більшість документів та матеріалів є надзвичайно цінними, зовсім невідомими і маловідомими.



Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців 29 січня 1918 року / Упоряд. І. Ільєнко. – Дрогобич: Видавнича фірма «Відродження», 1995. – 348 с.        Пропонований збірник, перший в Україні після сімдесятилітнього ідеологічного табу бодай на позитивну згадку про подвиг одержимих, саме й покликаний стати тим п'єдесталом, з якого має розпросторюватися   світло правди і чесного поцінування тих, хто першим згорів на жертовному вогні в ім'я самостійної України.

Бій відлунав… / Упорядник-редактор В. О. Рог. – Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2006. – 96 с.
Повернутись до історичної правди, по-новому описати її, пам'ятати  загиблих героїв, яких вела у бій любов до України.

Героїка трагедії Крут / Упоряд. В. І. Сергійчук. – К.: Україна, 2008. – 464 с.
У спогадах учасників бою під Крутами, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковане раніше тільки в еміграції й не скрізь містить повні імена авторів. Розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917-1921 роках.


Немає коментарів:

Дописати коментар