пʼятницю, 9 січня 2015 р.

ПОЕТИЧНА ПАУЗА "І ЩОСЬ МЕНІ ТАКЕ БОЛИТЬ, ЩО ЦЕ І Є НАПЕВНО УКРАЇНА"

Василь Симоненко - постать, яка сколихнула суспільну думку України кінця 50-х - початку 60-х років ХХ ст. Як спрагла земля вбирає в себе цілющу вологу дощу, так народ взяв у свою національну свідомість його чисту, правдиву поезію. Симоненко прожив коротке, але яскраве життя і запалив свою неповторну зорю на небосхилі нашої духовності.
  "Народився він 8 січня 1935 року в давньому козацькому селі Біївці Лубенського району Полтавщини. Його наснажувала полтавська земля, там зросив душу життєдайною водою дідівської криниці, там відчув і проніс через коротке життя глибоку синівську любов до краю, до народу, що дав крила і мудрість" - такими словами розпочали ведучі Самбур Г.В., Безсмертна Л.О. поетичну паузу "І щось мені таке болить, що це і є напевно Україна" на захід зібралися шанувальники поезії Василя Симоненка.
  Поет зраненого серця... Двадцять вісім літ накувала йому зозуля. Всього 28. Спалахнув зорею і - згас, гнаний імперською владою. Його чорнили і залякували, переслідували й перетинали творчі шляхи. Та не згас Талант. Він, як сяйво, зоріє над нескінченною дорогою в скарбницю духу нашого народу. Творча спадщина талановитого українського поета - десятки віршів, казок, новел, об'єднаних у збірки, що лишилися навічно золотими розписами на ниві української духовності. Твори Василя Симоненка дістали всенародне визнання. Його поезія розлилася піснею по українській землі. Мірою краси для поета стала міра життєвої правди і пробудженої совісті. Сьогодні у нашій незалежній державі по-новому оцінюється творчий здобуток Василя Симоненка. Його твори побачили світ, їх читають, на них виховуються покоління громадян України. 1995 року поет був удостоєний
Національної премії України імені Т. Шевченка (посмертно) за збірки поезій та прози "Лебеді материнства", "У твоєму імені живу", "Народ мій завжди буде".
  Він народився, щоб громом розітнути тишу... 
До вашої уваги книжкова виставка-панорама "Світе мій, покритий темним лаком, Я для тебе душу розірву." Пропонуємо вам ознайомитись з книгами фонду нашої бібліотеки, завітавши до нас. 
                                                           Чекаємо на вас!
Рекомендуємо прочитати:
Симоненко, В.А. У твоєму імені живу [Текст]: Поезії, оповідання, щоденник, листи / Упоряд. та післямова В.В.Яременка; Передм. О.Г.Гончара; [Іл. В.І.Касіяна, М.І.Стратілата; Упоряд. фотоіл. матеріалу Д.С.Чередниченка]/В.А. Симоненко. – 3-тє вид. – К.: Веселка, 2003. – 382 с.; іл.
Анотація. Перше в Україні найповніше видання поетичних творів Василя Симоненка. До книги увійшло багато поезій, які з тих чи інших причин раніше не публікувалися. Упорядник відшукав і включив до збірки навіть ті твори, що були написані поетом на замовлення редакцій газет та журналів і носили певне політичне забарвлення, як того вимагала тодішня номенклатурна ідеологія, і які сам поет часто підписував псевдонімами.

Поезія [Текст]: Ліна Костенко, Олександр Олесь, Василь Симоненнко, Василь Стус. - К.: Наук. думка, 2001. - 272с.                                               
Анотація. До книги увійшли поетичні твори видатних поетів України Ліни Костенко, Олександра Олеся, Василя Симоненнка, Василя Стуса, які рекомендовані шкільною Програмою з української літератури для текстового й оглядового навчання.





Симоненко, В. А. На схрещених мечах [Текст]: Вибр. твори / В.А. Симоненко. - К.: Унів. вид-во "Пульсаси", 2004. - 384с.
АнотаціяПропоноване видання — одне з найповніших із досі виданих книг шістдесятника Василя Симоненка. Воно охоплює поетичні, прозові твори, статті, щоденник, листи поета. Василь Симоненко витворив художній портрет митця і громадянина на тлі тогочасної оманливої дійсності. Нащадкам лишається захоплюватися його ліричним словом, політичною сміливістю, глибинною любов'ю до матері-України. 
 Нині, у час Майдану, його життя і творчість особливо актуальні.

Немає коментарів:

Дописати коментар