середу, 21 січня 2015 р.

КНИГИ ВІД АВТОРА - НІНИ ВИНОГРАДСЬКОЇ

Ніна Виноградська наро­дилася на Сумщині в співучій козацькій родині Маньків Іва­на Івановича та Марії Єгорівни. Виросла в мальовничому селі Піски на березі тихого Сейму. Закінчила Харківський полі­технічний інститут, працювала в наукових установах Харкова. З 1964 року її вірші друкуються в періодичних виданнях Укра­їни та Росії. Основу її творчос­ті складає інтимна та грома­дянсько-патріотична лірика, яка відкриває закохану душу з її глибокими переживаннями, печалями і радощами. Автор книжок: «А зорі пахнуть полинами...» (2001), «Серце- крик» (2004), «Сніг молодий» (2006), «Помаранчеві дзвони» (2007), «Голодомор» (2007), «Веселкова Україна» (2008).
  Ніна Виноградська — член Національної спілки пись­менників України, Заслужений діяч мистецтв України, лау­реат міжнародної літературної премії Нью-Йоркського уні­верситету (2007).
 Авторка є ініціатором заснування в Харкові театру української поезії та музики «Зорепад». Її вірші лягли в ос­нову музично-поетичної вистави «Він і вона», в якій пое­теса у складі театру «Зорепад» виконувала одну з головних ролей на сценах Києва і Харкова, Львівщини та Сумщини. Багато працює на Харківському радіо і телебаченні та впро­довж тривалого часу виступає як популяризатор літератур­них творів українських авторів.
 Ніна Виноградська є головою Харківського обласного відділення Конгресу української інтелігенції.
Радимо прочитати:
Виноградська, Н. І. Я додому іду [Текст]: Поезія/ Ніна Виноградська. - Харків: "Федорко", 2013.- 208с.
Анотація. Сьома поетична збірка Харківської поетеси присвячена невмирущій темі людського буття. В ній вірші про людську гідність і любов до рідної землі і мови, про отчий дім і нетлінне почуття ласки і шани до своїх батьків. Природа у її творах зачаровує образністю і щемливим відчутям прекрасного. вірші про кохання - щирі і відверті. Читачі отримають справжню насолоду від поезії найвищого ґатунку.

Виноградська, Н. І. Голодомор [Текст]: Поема. 3-тє вид., стереотип/ Ніна Виноградська. - Х.: Оригінал, 2008. - 32с.: іл.
Анотація. У поемі "Голодомор" відтворені страшні події геноциду українського народу зі слів і свідчень матері авторки - Марії Єгорівни Манько, яка пережила голодомори. Як ілюстративний матеріал до книжечки включено архівні документи того періоду.


Виноградська, Н. І. Веселкова Україна [Текст]: Вірші/ Ніна Виноградська. - Харків: Торнадо, 2008. - 64с.: іл.
Анотація. До маленького читача вона йде зі своєю першою збіркою - "Веселкова Україна". В ній - теплота любові до дитини, знання дитячої душі, тонкощі дитячої натури. А поряд з цією любов'ю і любов до слова, його краса і вишуканість. І цю любов до рідного слова, до веселкової України авторка й дарує юному читачеві.

  Отже, тематика творчості письменниці багата й різноманітна. Поетеса показує життя в свіжих і теплих тонах, аби врятувати,  вберегти,  застерегти від помилок, аби вказати шлях. Тому читаючи поезію, відчуваєш це серцем, розумієш тонку натуру митця.
Запрошуємо всіх, кому не байдужа поезія, до бібліотеки ознайомитися з подарованими книгами.

Немає коментарів:

Дописати коментар