пʼятницю, 23 січня 2015 р.

ПОЕТ ПОЛТАВСЬКОЇ "ПРОСВІТИ"

24 січня - 90 років від дня народження Петра Ротача
Він був совістю полтавської інтелігенції, одним з тих, хто насичує спасенним озоном духовну ауру нації. Таких у часи радянщини або знищували, або піддавали моральним тортурам. І вже коли він відійшов у засвіти (13 червня 2007 року), кожен відчув: втрата ця непоправна. Такою вона залишається і нині, коли ми відзначаємо 90 років від дня народження талановитого письменника, краєзнавця, літературознавця, одного із засновників Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка. Довгі роки переслідуваний комуністичною владою, Петро Ротач залишався людиною честі, завжди відстоював свою національну і громадянську гідність і цим завоював любов та прихильність чесних людей краю.
З настанням перебудови і незалежності України він видав 25 книг – поезія, проза, літературознавчі студії, есе. Стали бестселерами його поетичні збірки «Що збулось, що не збулося», «Крізь роки болю і надій», літературо-знавчі праці «Біля гнізда соловейка», «Поклик через століття» (про Івана Котляревського), «І слово, і доля, і пам’ять», «Рядки за рядками, літа за літами… Статті. Дослідження. Спогади», літературний календар Полтавщини «Колоски з літературної ниви» (понад 130 імен відомих і маловідомих, репресованих або просто забутих українських письменників ХІХ–ХХ століть).
Вірші зі збірок Петра Ротача, які пропонуємо читачеві, вияскравлюють його прагнення Правди і Свободи, громадянську мужність, біль за Україну – і в той же час ніжну поетичну душу, яка так щиро і повно відбивається у ніби простих, але насправді довершених у своїй неповторності рядках. Усе це ставить його врівень з нашими найвидатнішими ліриками.
РАДИМО ПРОЧИТАТИ:
  • Ротач, Петро Біля гнізда соловейка [Текст]: літературно-краєзнавчі студії / Петро Ротач.- Полтава: ОДГВ "Полтавський літератор", 1993. - 160с.: іл.
  • Ротач, Петро Грудочка любимої землі [Текст]/ Петро Ротач. - Опішне: Українське Народознавство, 1995. - 96с.: іл.
  • Ротач, Петро Колоски з літературної ниви [Текст]: короткий літературний календар Полтавщини / Петро Ротач. - Полтава: Полтавський літератор, 1999. - 560с.: іл.
  • Поети полтавської "Просвіти": Антологія.- Полтава: видавництво "РІК", 2007. - 143с.: іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар