середу, 1 квітня 2015 р.

СЕМІНАР "БІБЛІОТЕКА - ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ОСВІТНЬО-ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ"

  Престиж бібліотечної професії і бібліотеки в цілому багато в чому залежить від рівня професійної майстерності співробітників. Безперервна бібліотечна освіта є шляхом до справжнього професіоналізму. Працівник, який дійсно хоче бути фахівцем своєї справи, повинен навчатися та займатися самоосвітою з моменту обрання професії.

1 квітня в Семенівській ЦРБ пройшов семінар на тему "Бібліотека — центр правової освітньо-виховної діяльності" У ньому взяли участь всі працівники бібліотечної мережі.
  Семінар відкрила директор ЦРБ К. О. Яковенко. Вона оголосила мету семінару та зауважила, що такий захід не лише для прослуховування запропонованої теми, він важливий для подальшої співпраці з працівниками державних правових органів і для того, щоб читачі завжди мали надію, що в бібліотеці вони знайдуть відповідь на юридичні питання.
 "Сьогодні суспільство потребує інформаційних, компетентних особистостей, які приймають самостійні рішення і здатні нести відповідальність за свої вчинки. Тому створення умов для більш повного задоволення інформаційно-правових запитів громадян, державних і громадських структур на основі
бібліотечного фонду з використанням сучасних інформаційних технологій є важливим напрямком діяльності бібліотек. Книгозбірні можуть подолати правовий нігілізм, виховати повагу до Закону, навчити розуміти його, як інструмент, яким люди користуються, щоб жити в суспільстві. Правова ініціатива бібліотек змінює відношення суспільства до нас, закріплює за нами статус інформаційних і освітніх центрів. 
Семенівська ЦРБ в цьому напрямку позиціонує себе, як методичний центр по бібліотечному обслуговуванню і інформаційному забезпеченню населення. Вона співпрацює з
установами юстиції, освіти, Семенівською ЦРЛ, НВК№1 і НВК№2, які реалізовують ініціативи в сфері правової освіти, і не прагне їх підміняти, а використовує свої бібліотечні фонди" - говорила в доповіді директор бібліотеки.
Про доступ громадян до офіційної інформації у бібліотеках з трудового законодавства та з правового виховання населення зазначила у своїй доповіді провідний бібліограф З.С. Іващенко.
  У обговоренні за "круглим столом" також взяли участь бібліотекарі району, а Надія Нагірна, Ірина Тур, Тамара Клочко, Надія Гаврись які розповіли про форми і методи роботи бібліотеки по формуванню здорового способу життя, правове виховання в роботі бібліотеки в цілому, та про робота бібліотеки, що допомагає розвивати юному користувачу правову свідомість.

  На семінарі роздали інформаційно-бібліографічні матеріали в яких містяться рекомендації щодо роботи з правової тематики, список заходів. Розраховано на бібліотечних працівників, вчителів, котрі бажатимуть розширити свою обізнаність з права.


ПЛАН СЕМІНАРУ



І. Підвищення рівня правосвідомості та правової культури громадян - актуальне завдання бібліотек сьогодення.

                                 Консультація: директор ЦРБ К.О.Яковенко.

II. Нове у трудовому законодавстві. 

    Юридична консультація: провідний бібліограф З.С.Іващенко.

ІІІ.  Питання які були обговоренні за круглим столом "Успіх роботи бібліотек на допомогу правовій освіті та правовій культурі громади":

Правове виховання населення - традиційний напрямок діяльності публічних бібліотек. В чому його особливості сьо­годні?
  1. Від чого, на вашу думку, в найбільшій мірі залежить успіх роботи бібліотек на допомогу правовій освіті та правовій культурі громади?
  2. Чи задовольняє вас і ваших користувачів фонд літерату­ри з правових питань? Які теми і проблеми цікавлять вас і ваших читачів?
  3. Яку допомогу можуть надати бібліотеки виховним і нав­чальним закладам у плані правової освіти населення.
  4. Які, на вашу думку, найбільш ефективні форми популяризації правових знань серед дорослих читачів, молоді, дітей? Наведіть приклади з досвіду роботи.
  5. Чи мають право на життя такі форми спілкування з ко­ристувачами, як клуби і аматорські об'єднання юридичного напрямку, вечори запитань і відповідей, вікторини з правових знань, “публічні суди” тощо? Чи не застарілі вони? Ваші аргументи "за" і "проти".
  6. Якою повинна бути допомога районних ме­тодичних центрів по забезпеченню правової освіти бібліоте­карів?
    IV. Практичні заняття.
    1. Ознайомлення з довідковим апаратом і з фондом літера­тури з правових питань бібліотеки ЦРБ (законодавчі та інші нормативні акти України, література про діяльність ор­ганів законодавчої, виконавчої та судової влади, матеріали про стан правопорядку, боротьбу із правопорушниками, їх профілактику; художня література відповідної тематики, періодичні видання):
    2. Організація книжкової виставки "Через правову освіту - до правової держави".
    Обговорення домашніх завдань.
    • Проведення огляду "На допомогу правовій освіті бібліо­текаря".
    V. Домашні завдання:
    • Проаналізувати фонд літератури з правової тематики своєї бібліотеки. Визначити форми можливого його використання у роботі з користувачами. Результати аналізу викласти письмово.
    • Розробити примірний план проведення "Дня правових знань" у бібліотеці.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар