четвер, 9 квітня 2015 р.

НОВІ КНИГИ В БІБЛІОТЕЦІ


Енциклопедія сучасної України [Текст]: том 14.- К.: ТОВ "НВП Поліграфсервіс", 2014. - 766с.
Анотація. Енциклопедія Сучасної України - перше багато-томне видання про Україну у всіх вимірах від початку 20 століття до сьогодення. Енциклопедія подає цілісний образ новітньої України в подіях, інституціях, установах, родах діяльності, поняттях, персоналіях. Охоплює всі сфери життя в Україні, відображає сучасні погляди на історичні події та постаті. у 14 томі подано 3136 статей, 2701 чорно-біла та 336 кольорових ілюстрацій, 14 карт.

Енциклопедія сучасної України [Текст]: том 15.- К.: ТОВ "НВП Поліграфсервіс", 2014. - 710с.
Анотація. Енциклопедія Сучасної України - перше багато-томне видання про Україну у всіх вимірах від початку 20 століття до сьогодення. Енциклопедія подає цілісний образ новітньої України в подіях, інституціях, установах, родах діяльності, поняттях, персоналіях. Охоплює всі сфери життя в Україні, відображає сучасні погляди на історичні події та постаті. У 15 томі подано 3177 статей, 2687 чорно-біла та 374 кольорових ілюстрацій, 20 карт.

Каталог раритетного біорізноманіття заповідників і національних природних парків України [Текст]. Фітогенетичний фонд, мікогенетичний фонд, фітоценотичний фонд / ред.: С. Ю. Попович ; Держ. служба Заповід. справи Мінекоресурсів України, Наук. центр Заповід. справи Мінекоресурсів України, Ін-т ботаніки ім. М. Г.Холодного НАН України. - К. : Фітосоц. центр, 2002. - 275 с.
 Анотація. Уперше узагальнено відомості про раритетне біотичне різноманіття заповідників і національних природних парків, створених в Україні до 2001 р. Наведено вірогідний
режим збереження для багатьох видів та фітоценозів.

Ревегук, В.Я. , Кочерга, Н.К. В.К. Короленко. Громадська діяльність письменника (1917-1921) [Текст] / В.Я. Ревегук. - Полтава: Дивосвіт, 2014. - 212с.
Анотація. Невідомі сторінки життя видатного письменника-гуманіста. Книгу про чотири останні роки життя Володимира Галактіоновича Короленка презентували до річниці його смерті. Дослідники говорять – через друковане слово спробували відкрити раніше невідомого Короленка – громадського діяча, правозахисника, який до останніх днів опікувався і боронив найцінніше – життя людини.
 Кандидат історичних наук Віктор Ревегук разом із дружиною досліджують життя Володимира Галактіоновича Короленка з 88 року минулого століття – після того, як прочитали у газеті передрук листування письменника-гуманіста з Анатолієм Луначарським. Та у своїй роботі автори мали на меті розповісти про невідомі сторінки життя Короленка у радянський період. Факти про Короленка-правозахисника, громадського діяча за радянських часів усіляко приховували – говорять мистецтвознавці. Тому його довгий час знали лише як автора оповідань «Діти подземелля» і «Сліпий музикант».

Регегук, В.Я. Полтавщина в огні української революціїї [Текст] (1917-1921рр.) / В.Я. Регегук. - Полтава, ПП Шевченко Р. В. - 408с.
 Анотація.  Віктор Ревегук народився у 1938 р. в с. Малі Будища Гадяцького району Полтавської області. Він закінчив історико-філологічний факультет Полтавського тоді іще педагогічного інституту. Вчителював. А після захисту кандидатської дисертації у 1975 р. , доцент кафедри історії України ПНПУ імені В.Г. Короленка. Він автор 200 наукових праць з історії України та краєзнавства, в тому числі 10 монографій та 2-х підручників (у співавторстві). Слід додати, що предметом його наукових пошуків нині є історія Полтавщини першої половини ХХ ст.
 У монографії «Полтавщина в огні української революції (1917-1921 рр.)» вперше узагальнено наукове дослідження подій, що відбувалися на теренах Полтавської губернії в добу української революції. Мова йде про національне відродження краю та про участь полтавців в боротьбі за свободу і незалежність на початку ХХ ст. Цю монографію Ревегук присвятив світлій пам`яті борців за волю України. У цьому науковому виданні - 11 розділів, до кожного є список використаної літератури. І дуже цікаві Додотки. Так у першому – Звернення штабу Полтавської армії (махновців, у другому – Листівка одного з повстанських загонів, які розповсюджувалися на Полтавщині влітку 1920 р., а в останньому - п`ятому – Наказ С. Петлюри (копія) вилучений при арешті учасників пирятинського підпілля в липні 1921 р.
У 11-му розділі йде мова про Українське національно-патріотичне підпілля. Це була одна з форм народного опору більшовикам. Розповідає автор про різні регіони нашого краю, наприклад, у с. Піски Засульської волості Лубенського повіту така організація нараховувала 30 людей. А Миргородське підпілля, у складі якого були міліціонери, гімназисти учні художньо-промислової школи, за офіційними даними – 19 людей, тоді як письменник Володимир Короленко стверджував, що 36 . Пише Ревегук і про те, що саме українська інтелігенція Полтави у травні 1920 р. стояла у витоків створення Першої підпільної антирадянської організації, яка отримала назву" Комітет звільнення України   "Фундаторами її були місцеві освітяни, насамперед директор української гімназії ім. І.П. Котляревського Іван Прийма – галичанин, який не зі своєї волі у 1915 р. оселився в Полтаві. Його називали професором, хоча він не був ним. Проте так на Галичині величали вчителів гімназії і так називали чоловіка в Полтаві. Віктор Ревегук наводить версії, хто міг би очолити цей комітет: Антін Сапар-Нельговський з Херсонщини, громадський діяч Михайло Токаревський, Михайло Гавриленко, що ховався під прізвищем "Шевченко" . Це був скульптор та мистецтвознавець, який створив у камені образ Кобзаря, а ще він добре відомий серед підпільників тим, що брав участь в повстанні проти гетьмана П. Скоропадського. У монографії науковця подано багато статистичних даних і фотодокументів.
  Працю історика-краєзнавця Віктора Ревегука видано за матеріяльної підтримки Полтавської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Старожитності Лівобережного Подніпров’я [Текст]: Збірник праць. – Вип. 4. – Полтава, 2014. – 146с.
 Анотація. Вміщені статті і публікації археологів та істориків - дослідників старожитностей Дніпровського Лівобережжя і Подніпров'я. Видання включає наукові праці з археології.

Немає коментарів:

Дописати коментар