неділю, 26 квітня 2015 р.

ВШАНУВАННЯ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС


26 квітня виповнюється 29 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
 Сьогодні, в пам'ять про всенародний подвиг, до пам’ятника ліквідаторам аварії на ЧАЕС в парку поклали квіти керівники району, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, жителі селища і відбувся мітинг-реквієм.

   Зі словами вдячності та закликами не забувати трагічні події, які сталися у 1986 році, коли молоді хлопці поклали здоров'я чи навіть життя заради майбутнього, перед присутніми виступили голова районної ради Ольга Мохун та селищний голова Людмила Милашевич, голова ГО "Союз. Чорнобиль. Україна" Анатолій Святний. У своїх виступах керівництво району висловило щиру вдячність ліквідаторам та глибоке співчуття сім'ям померлих та загиблих під час ліквідації аварії. Жертви значні - за минулий рік пішло з життя 16 осіб із числа чорнобильців, а всього на пам’ятну дошку занесено імена 167 чоловік.
 Присутні вшанували пам'ять про тих, хто перший прийняв на себе удар страшної екологічної катастрофи, хвилиною мовчання.
 Катастрофа на Чорнобильській атомній станції змінила Україну і змінила весь світ, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. І в атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин.
Ця аварія вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.
 Жахлива трагедія призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, до забруднення води й навколишнього середовища. На території України утворилася так звана 30-кілометрова "зона відчуження", з якої терміново було переселено людей для врятування їхнього життя.
 Вибух атомного реактора на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС спричинив значні екологічні, медичні та моральні наслідки.
За офіційними даними в Україні від вибуху на АЕС постраждали близько два з половиною мільйони громадян, понад сто тисяч офіційно визнані інвалідами.

 На жаль, не оминуло Чорнобильське лихо і нашої Семенівщини. Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС стали живими свідками найбільшої трагедії минулого століття і навіть тисячоліття.
 Сьогодні, в день 29-ої річниці Чорнобильської трагедії, хочеться висловити щирі слова подяки усім нашим чорнобильцям. Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Ми повинні пам’ятати поіменно героїв, які першими вийшли на лінію вогню. Пам’ятати біль і горе людей, які втрачали рідних, свої домівки, для яких життя розкололось в ту страшну ніч.
 Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.

Немає коментарів:

Дописати коментар