понеділок, 16 листопада 2015 р.

16 листопада Міжнародний день толерантності.


В Семенівській центральній районній бібліотеці  для широкого кола користувачів    організовано книжкову викладку « Законодавство України з питань толерантності», з учнівською молоддю  проведено бесіду  «Толерантність врятує світ».
З користувачами Інтернет – центру  відбулась віртуальна подорож «Світ навколо нас».

            Толерантне ставлення людини

           Збереже планету від негод,
           Розрубає мотлох павутини,
           Переріже нитку перешкод.
           Толерантне ставлення до всього
           Збереже, врятує і спасе,
           Допоможе вгледіть перемогу,
           Допоможе витримати все.
           Будь завжди нестримним вільнодумцем,
           Свої мрії пензлем намалюй.
           Освіти життя яскравим сонцем,
           Толерантний всесвіт побудуй!


Толерантність ( від лат. tolerance) – терпіння, прийняття іншої людини такою, якою  вона є, зі всіма її достоїнствами і недоліками.
1995 року резолюцією Генеральної конференції ЮНЕСКО було затверджено Декларацію принципів толерантності, а перше десятиріччя ХХІ ст. проголошено ООН «Міжнародним десятиріччям культури миру і ненасильства в інтересах дітей планети».

Толерантність - це повага, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження і способів прояву людської індивідуальності.
Попри все людські стосунки нерідко спричиняють проблеми: непорозуміння, суперечки, конфлікти. Щоб запобігти цьому, треба навчитися ладнати з різними людьми.  Толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей. Толерантність – це терпимість до думок, поведінки та поглядів інших.
У житті людина спілкується з представниками різних національностей, культур, світів, конфесій, соціальних верств, тому важливо навчитися поважати культурні цінності, як свого народу, так і представників іншої культури, релігії, навчитися знаходити точки дотику. Крім того, толерантність як якість особистості вважається необхідним для успішної адаптації до нових несподіваних умов. Люди, які не володіють толерантністю, проявляючи категоричність, виявляються нездатними до змін, яких вимагає від нас життя.
Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві.
Толерантність - це…   прощення,  повага до прав інших людей, співробітництво, дух партнерства, сприйняття інших такими, якими вони є, повага до людської гідності, милосердя, співчуття, терпимість до думок, віросповідань, поведінки інших людей
Набирає обертів третє тисячоліття. Прогрес невблаганно рухається вперед. Техніка прийшла на службу людині. Здавалося б, життя має стати спокійнішим. Але ми все частіше чуємо слова: біженець, жертва насильства ... У сьогоднішньому суспільстві відбувається активний ріст екстремізму, агресивності, розширення зон конфліктів. Будь-яка людина робить у житті різні вчинки. В одних ситуаціях вона чинить правильно і проявляє свої хороші якості, але іноді буває і навпаки.
Толерантна людина не ділить світ на дві частини – чорне та біле; не робить акцент на розбіжностях між «своїм» та « чужим», тому готова вислухати та зрозуміти інші точки зору.
Про все це йшлося на заході.
Тож давайте будемо толерантними.
В умовах сьогодення будемо  готовими певною мірою,  реагувати на зовнішній світ через емпатію, довіру, співпереживання, вміння вести конструктивний діалог.



Немає коментарів:

Дописати коментар