четвер, 5 листопада 2015 р.

Нові надходження літератури до Семенівської ЦРБ за ІУкв.


            Історія європейської цивілізації. Рим / під ред. Умберто Еко; пер. з  італ.  Л. Циноренко та ін. - Харків: «Фоліо», 2014.
В сучасному підручнику історії Європи представлено повну картину політичного, воєнного та культурного світу стародавнього Риму з ілюстраціями, як всесвітньо відомими шедеврами так і першодруками  із багатьох музеїв світу.
Проект "Історія європейської цивілізації" охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність (3 томи - Близький схід, Греція, Рим), Середньовіччя (4 томи - Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття) і Сучасність (5 томів - XVI-XX століття). При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник - видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко - керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до розділів написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі.
Умберто Еко (іт. Umberto Eco; * 5 січня 1932) — італійський науковець, письменник та інтелектуал.
Як науковець Умберто Еко є найвідомішим спеціалістом з історії середньовічної Європи у наш час. Крім того він є також і філософом, хоча цим він менш відомий. Професор Болонського університету. Умберто Еко написав більше двох десятків наукових праць з семіотики, лінгвістики, теорії літератури , теорії культури, естетики та моралі. Умберто Еко є почесним доктором 35 знаних університетів по всьому світу. Але світову славу Умберто Еко принесла не його наукова діяльність, а літературна. Хоча у тканину оповіді кожного роману вплетені знання здобуті ним зі своїх наукових досліджень.

Літературну діяльність Умберто Еко розпочав у 1980 році, написанням філософсько-детективного роману «Ім’я Троянди». Цей роман був і залишається на цей час найбільш популярним його романом. Серед інших відомих його романів можна назвати «Маятник Фуко» (1988), «Острів попереднього дня» (1994), «Баудоліно» (2000), «Дивовижний вогонь королеви Лоани» (2004) і найновіший його роман — «Празьке кладовище» (Il Cimitero di Praga) (2010).
________________________________________________________________________________
  Бальцерович Л. 800 днів: коротка історія великої зміни 1989-1991/Лєшек Бальцерович; записав Єжи Бачинський; співпраця Єжи Козьмінський; пер. З пол.. В. Саган.-Х.: Золоті  сторінки, 2014.- 188с.
"800 днів: коротка історія великих змін" - це назва презентованої в Харкові книги видатного польського економіста, ініціатора економічних реформ у Польщі в 1989-1991 роках Лешека Бальцеровича.
Книга видана за підтримки генконсульства Республіки Польща та благодійного фонду харківського бізнесмена Юрія Сапронова.
________________________________________________________________________________

 Бальцерович, Лешек Надо бороться: Беседует Марта Стременецкая.-Варшава, 2014.-288с.
Книга «Треба боротися» - це біографічна повість, в якій розповідається про дитинство майбутнього автора «шокової терапії», про те, як формувався його характер. У книзі зібрані численні спогади - починаючи з хлоп'ячих бійок у дворі і закінчуючи протистоянням з противниками реформ у Польщі.
Професор Лешек Бальцерович 20 травня презентував у Харкові в Superior Golf & Spa Resort свою біографічну повість «Треба боротися».

Кого не можна брати в команду? Чи потрібна політику популярність? Що таке національна ідея? І що він думає про українську владу? 
Він був автором найбільш непопулярних, жорстких і ефективних реформ у Польщі. Він зумів продати добру економічну політику. Він привів країну до капіталізму. Він став економічною легендою.
________________________________________________________________________________
 
Тарковская-Гассанова Н. С. Династия Тарковских : ист. хроника. – Киев : Україна, 2014. – 397, [1] с. – Інв. № 3197089
 Тарковская-Гассанова, Н. С. Династия Тарковских [Електронна копія] : ист. хроника / Тарковская-Гассанова Н.С. — Електрон. текст. дані (1 файл : 423 Мб) (Киев: НПБУ, 2014)

Представлена книга присвячена видатному режисеру Андрію Тарковському. Досліджується життя восьми поколінь великої фамільної династії Тарковських.
 Вони народилися в різний час, жили в різних країнах, займалися різними справами, але складали одну велику фамільну династію – польсько- українсько - російський клан Тарковських.
________________________________________________________________________________

Полтава, Леонід    Енеїда модерна, альбо дивні пригоди ченця Григорія
Чудотворця, який що триста літ на Україні воскресає [Текст] : поема-епопея / Л. Полтава .-Полтава: ТОВ «РІК». - 132с.
Книга про ченця Києво-Печерської Лаври Григорія, який що триста  літ оживає, аби дописати  ікону Божої матері.   Видання вийшло у рамках проекту «Просвітницька книгозбірня», заснованого ще у 1918 році.
Автор  книги – наш земляк Леонід Полтава.  Він свого часу виїхав до Німеччини на заробітки, там стояв у витоків створення української спілки письменників у Німеччині  - МУР, «Мистецький український рух».   Леонід Полтава довго приховував свою біографію, побоюючись помсти КДБ, тому про нього мало кому відомо.  Хоча у його творчому  доробку 9 збірок  прози і поезії, а також чимало дитячих книжок.  Вперше ім’я  Леоніда Полтави у своїх працях згадали  наші  земляки   літературознавці   -  Петро Ротач та Михайло  Слабошпицький.   
Вперше книга була видана у Мюнхені в 1965 році.  Стиль  подачі тексту  наближений до стилю Івана Котляревського, проте зміст зовсім не такий, як у  класика літератури.
Микола Кульчинський  - голова Полтавського обласного об’єднання «Просвіта»:  От він оживає у 1930 році, бачить, що все змінилося, мандрує Україною, шукає ту ікону. Це слугує обрамленням, щоб описати жахи, в яких жила українська нація під комуністичною окупацією.
________________________________________________________________________________

         
  Шевченко, Тарас   Кобзарь: Стихи и поэмы о новых переводах на русский язык.-Черновцы:»Букрек»,2014.- 574с.
У цьому виданні «Кобзаря» читачам вперше в ХХІ столітті пропонуються  нові перекладацькі інтерпретації віршів та поем великого українського поета. Упоряднику за сприяння Бібліотеки української літератури в Москві вдалося зібрати та підготувати до видання нові переклади поезії Т.Г. Шевченка,які з’явилися на рубежі тисячоліть, ознаменувавши таким чином черговий етап пізнання безсмертного поетичного спадку Т.Г. Шевченка російською перекладацькою школою пострадянського періоду.
________________________________________________________________________________


Україна Тараса Шевченка / упоряд. Р. Маньковська та ін. - Харків: «Фоліо», 2014.- 573 с.
Дана книга – це внесок краєзнавців України у вивчення спадщини Тараса.
За життя Шевченко побував у багатьох куточках України, в тому числі  і на Катеринославщині.
В книзі можна знайти багато цікавих фактів. Зокрема, 25 пам’ятників Т. Шевченку є на Дніпропетровщині та перелік лауреатів премії імені Т. Шевченка на Дніпропетровщині.
______________________________________________________________________________
Шевченко Т. Повне зібрання творів у дванадцяти томах / Т. Шевченко; Редкол.: М.Г. Жулинський (голова) та ін. — К.: Наукова думка, 2001 — Т. 10 : Мистецька спадщина. Живопис, графіка і скульптура 1851-1857 / Упоряд. М. А. Корнійчук, Д.В. Степовик . — 2014. — 560 с.
Друкуються живописні, графічні та скульптурні твори 1851 1857 рр.
_______________________________________________________________________________
 Шевченко Т. Повне зібрання творів у дванадцяти томах / Т. Шевченко; Редкол.: М.Г. Жулинський (голова) та ін. — К.: Наукова думка, 2001 — Т. 11 : Мистецька спадщина. Живопис і графіка 1857-1861 / Упоряд. І.О. Боса, Д.В. Степовик та ін. — 2014. — 404 с.
Друкуються живописні та графічні твори 1857-1861 рр.



_____________________________________________________________________


Шевченко Т. Повне зібрання творів у дванадцяти томах / Т. Шевченко; Редкол.: М.Г. Жулинський (голова) та ін. — К.: Наукова думка, 2001 — Т. 12 : Літопис життя і творчості Тараса Шевченка (за Петром Журом). Документи, покажчики / Упоряд. І.О. Боса, С.А. Гальченко та ін. — 2014. — 544 с.

Друкуються літопис життя і творчості Тараса Шевченка ( За книгою П.В. Жура «Труди і дні Кобзаря»), вибрані документи, що доповнюють біографію митця, його прижиттєві фотографії та портретні зображення, виконані в період 1840-1860 рр.

Немає коментарів:

Дописати коментар