вівторок, 2 вересня 2014 р.

НОВИНКИ КНИГ ВІД ЛІТЕРАТУРНОЇ АГЕНЦІЇ "БАНКОВА, 2"


Зарівна, Т.П. Полювання на птахів небесних [Текст]: роман / Т.П. Зарівна. - К.: "Преса України", 2013.- 348с.
Незалежно від того, відбувається дія роману в маленькому містечку чи в мегаполісі, на сценах столичних театрів чи найбільших воєнних баталій, у старовинному замку чи на танковому полігоні, - у життєписах та вчинках героїв, звичайних та незвичайних, неухильно і скрізь проступає історія трагічних митарств людської душі, які підпільно існують під оманливою оболонкою любовного роману, у котрому відмінне знання психології героїв демонструється разом з легкістю і впізнаваністю стилю авторки, із вмінням майстерно сконструювати сюжет і пронизливо описати любов, її осяяння і згасання,її відновлення і втрати.

Тарнавський В. Порцеляновий острів[Текст] : повісті, оповідання / Валентин Тарнавський ; [упор., післям.: Володимир Даниленко]. – К. : Преса України, 2013. – 416 с.
До книжки “Порцеляновий острів” Валентина Тарнавського (1951–2008), творчість якого залишила слід в історії української прози 80-х років ХХ століття, увійшли повісті “Дисертація”, “Нуль”, оповідання “Дерево життя”, “Супермен”, “Алібаба” та інші. Це зібрання найкращих творів письменника, які зробили відчутний вплив на естетичні пошуки найбільш глибоких прозаїків-вісімдесятників. Серед недооцінених, загублених, забутих та напівзабутих письменників Тарнавський найбільше заслуговує на повернення до активного обігу. Він був предтечею інформаційної цивілізації. Його творчість органічно поєднала найкращі традиції української та європейської прози кінця минулого століття.
“З усіх вісімдесятників Валентин Тарнавський чи не найзагадковіша постать свого покоління. Він завжди тримався осторонь і перебував у затінку літературного процесу. Хоча його творчість дивує і викликає повагу. Якби українська проза пішла за Валентином Тарнавським, то зайняла б таку нішу в сучасній європейській літературі, яку завдяки Патрику Зюскінду і Бенргарду Шлінку сьогодні займає німецька проза”

Бакуменко, О. Король Ринкової вулиці [Текст] : Соціальний роман / О.Бакуменко. – К.: Преса України, 2013. – 232 с. 
У романі «Король Ринкової вулиці» українського письменника Олександра Бакуменка, лауреата літературних премій імені Івана Нечуя-Левицького та олександра Олеся, розповідається про життя хлопця-сироти, який наперикір поневірянням вуличного життя став успішною людиною. У творі порушуються соціальні проблеми сучасного українського суспільства.

Кондратюк, А.І. Хутір [Текст] : Роман / А.І.Кондратюк. – К.: Преса України, 2013. – 848 с. 
Кожний наступний роман Андрія Кондратюка приходить до читача через роки й роки після його написання, як і цей. Колись на заваді стояли ідеологічні перепони, нині – здебільш фінансові, а ще кололітературні. Але от прориваються загати і переконуємось: реалістично-романтичні традиції українського класичного письменства не загубилися поміж сучасного постмодерністського штукарства, а розвиваються, поглиблюються, являючи вражаючої правдивості і художньої сили життєписи роду і народу. І роман «Хутір» - тому яскраве підтвердження.

Острів зимового мовчання [Текст] : Антологія жіночої прози/ Упоряд. Галина Тарасюк – К.: Преса України, 2013. – 448 с. 

До антології сучасної української «жіночої» прози увійшли твори дванадцяти добре відомих українському і зарубіжному читачеві київських письменниць, які належать до літературного покоління 70-80-х років: Марії Влад, Любові Голоти, Теодозії Зарівної, Світлани Йовенко, Галини Кирпи , Софії Майданської, Галини Паламарчук, Надії Степули, Людмили Таран, Галини Тарасюк, Людмили Тарнашинської, Раїси Харитонової. Об’єднує цих самобутніх, харизматичних, яскравих, несхожих письмом, стилем і вибором тематики прозаїків і те, що вони у своїй творчості твердо стоять на традиційних для української літератури засадах гуманізму і патріотизму, мужньо порушують гострі соціальні та морально-етичні проблеми нашого буття, глибоко переконані, що чесне і щире Слово спроможне удосконалити цей Світ і Людину в ньому.


Трубай, В. В. Натюрморт з котами [Текст] : вибрані твори / В. В. Трубай ; передм. В. Портяка. - Київ : Преса України, 2013. -416 с.
Відомий український новеліст Василь Портяк у передмові до книги Трубая пише, що у творах автора всюди розставлені запекло заворожені замки і пастки, і для того, щоб їх (твори) зрозуміти, потрібен код-відмикач. Це справді так. Новели Трубая не порівняєш із картинами Шишкіна. Це скоріше Босх чи Сальвадор Далі, твори яких несуть у собі загадки, змушують задуматися. До речі, варто відзначити, що саме останні фрази в творах автора, як правило, несуть найбільше навантаження, є ключем до потаєного смислу сказаного.Автору за книгу вибраних творів «Натюрморт з котами» (оповідання, повість, роман)присуджена літературна премія імені Тодося Осмачки, яка була заснована торік. Цього року ця премія набула статусу Всеукраїнської. Серед дванадцятьох претендентів було обрано лауреата-2014. Ним став письменник-новеліст Василь Трубай.


 
Соловйов, С. Г. Солом'яний двір [Текст]: роман / С. Г. Соловйов. - Київ : Преса України, 2013. - 224 с. 
Роман Сергія Соловйова – це одна велика пригода, в якій переплетені детектив, іронія, зречення від буденності й постійне відкриття героєм свого життя, невіддільного від сучасних українських реалій.
Сергій Соловйов – переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат літературної премії «Благовіст».





Похід через засніжений перевал[Текст]: українське соціальне оповідання XXI століття (2000-2012). – К.: Преса України, 2013. – 384 с.
До збірки увійшли оповідання тридцяти українських авторів XXI століття, написані на соціальну тематику.



Шевчук А.О. Теплі спогади в холодний вечір[Текст]: вибране / А.О. Шевчук. – К., 2013. – 288 с.
До книжки вибраної прози письменника-дисидента увійшли повість про мордовські табори “Болюче відчіття полону”, цикли оповідань “Прогулянка до Броварів”,”Ялинка”,”Телефон” та інші, відкриваючи читачам ще одну маловідому сторінку української прози.





Майданська С. Сподіваюся на Тебе[Текст]: романи / С. Майданська. – К., 2013. – 576 с.
В нову книгу письменниці увійшли три романи – ”Землетрус”,”Діти Ніоби”, “Сподіваюся на Тебе”. “Хороша проза - завжди поезія”. Тут слово несе печать болю і тінь невисловленого, в ньому звучить відлуння землетрусу, що розкидає людські душі і руйнує долі.

Немає коментарів:

Дописати коментар