вівторок, 9 вересня 2014 р.

КНИГИ - НОВИНКИ ПРО ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Рекомендаційний список літератури


Крижова, Н.О. Атлас «Шляхами Великого Кобзаря»: [Текст]/ Н.О. Крижова. - К.: ДНВП "Картографія", 2013. - 88 с.: іл.
Атлас «Шляхами Великого Кобзаря», присвячений 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка і виготовлений на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» 2013 року.
Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» є ілюстрованим науково-популярним картографічним виданням, що на 88 сторінках містить біографію Тараса Григоровича Шевченка – геніального поета і художника, творча спадщина якого увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури.
Атлас складається з 6 розділів, кожен з яких в хронологічному порядку висвітлює певний період життя Кобзаря. Хронологія подій в атласі подається за старим стилем.
Докладно, із залученням нових даних, висвітлено дитячі та юнацькі роки поета, перші роки його перебування в Петербурзі, подорожі Україною, перебування в Орській фортеці й Оренбурзі, участь в Аральській описовій експедиції, службу в Новопетровському укріпленні, третю подорож Україною, останні роки життя. Тексти розкривають людські й творчі контакти митця з прогресивними діячами культури, їхній вплив на творчість поета й художника. Подано відомості про багатьох осіб з оточення Т. Г. Шевченка; широко представлені репродукції його малярських творів
Шостий розділ атласу присвячений вшануванню пам'яті Тараса Шевченка.
На картах показані села, містечка і міста, якими мандрував Великий Кобзар, місця перебування поета у засланні, у Санкт-Петербурзі, Києві та Москві. Окремі карти демонструють місця, де зберігається спадщина поета та пам’ятні об'єкти.
Атлас «Шляхами Великого Кобзаря» підготовлений з використанням матеріалів заповідників та музеїв Т. Г. Шевченка в Україні та в інших державах.

Кульчий, О.В., Малярчук, Т.М., Бентя, Ю.В. Документальна скарбниця Шевченківських лауреатів [Текст]/ О.В. Кульчий, Т.ММалярчук, Ю.В. Бентя. - ТОВ " Видавництво "КЛІО", 2013. - 352 с.: іл..
З метою популяризації творчої спадщини Кобзаря а також літературно-мистецьких надбань лауреатів Національної Шевченкової премії від ії заснування до сьогодення, шанувальникам мистецтва пропонується огляд збірника«Документальна скарбниця Шевченківських лауреатів», який став своєрідним виданням сформованої архівної спадщини світочів української літератури і мистецтва.

Шевченко Т. Більша книжка [Текст] / Тарас Шевченко; упоряд. С. Гальченко. — К.: ТОВ «Видавництво „КЛІО“», 2013.-720 с.: іл.

Унікальна рукописна збірка поезій Т. Г. Шевченка, що увійшла в історію літератури під назвою «Більша книжка», компонувалася автором після звільнення його із заслання в період від 21 лютого 1858 р. до 5 грудня 1860 р. Після ретельного відбору і авторського редагування «невільничої» поезії, записаної на засланні до «Ма лої книжки», більше відомої як «захалявна», із неї було відібрано лише 79 творів за 1846-1857 pp. Завершальним серед них є поема «Москалева криниця», закінчена 16 травня 1857 р. в Новопетровському укріпленні. Наступний розділ цього рідкісного манускрипта розпочинається поемою «Неофіти» (8 грудня 1857 p.), написаною уже на волі затриманим у Нижньому Новгороді пое том, який перебував там майже півроку під наглядом поліції. Останньому запису у «Більшій
книжці» (дата «1861», за якою — лише чисті поля сторінок цього фатального року) передує вірш «Зійшлись, побрались, поєднались...», датований 5 грудня 1860 р. Майже всі твори записані до «Більшої книжки» самим Шев ченком, але деякі вірші й поеми скопійовані з чернеток перепису вачами — друзями поета. Усі ці списки були прочитані і при по требі виправлені автором. Рукописна збірка «Більша книжка» — автентичне джерело текстів понад сотні творів, які канонізовані академічним шевчен кознавством як основні з поміж наявних редакцій і варіантів і є найавторитетнішими для дослідників і видавців спадщини вели кого Кобзаря.

Шевченко Т. Кобзар [Текст] / Тарас Шевченко; перекл. В. Річ.- К.: Мистецтво, 2013.- 336 с. — (Англійською мовою).
Поетична спадщина Тараса Шевченка давно стала набутком світової культури. «Кобзар» — квінтесенція філософії митця — надрукований багатьма мовами народів світу. Книга знайомить із перекладами Шевченкової поезії англійською, які здійснила Віра Річ (1936-2009) — лауреатка Перекладацької премії імені Івана Франка Національної спілки письменників України, британська журналістка, поетеса і перекладачка, одна з найактивніших популяризаторів творчості Т. Шевченка в англомовному світі. Вступна стаття та есей про Віру Річ — Роксоляни Зорівчак. Англомовний варіант «Кобзаря» прислужиться усім шанувальникам літературної спадщини геніального українського поета.

Шевченко, Т. Г. Три літа [Текст] / Тарас Шевченко ; упорядкув. і прим. С. Гальченка ; вступ. ст. М. Жулинського. — К. : Либідь, 2013. — 376 с.
Національна реліквія, унікальна пам’ятка української літератури — рукопис на збірка поетичних творів Тараса Шевченка «Три літа» (1843–1845) — відома своїм надцінним змістом і трагічною історією: саме за вміщені тут революційні твори геніальний поет і художник відбув десятирічну солдатчину, а конфіскова на жандармами під час арешту Т. Шевченка 5 квітня 1847 р. збірка пролежала під сургучевими печатками в архіві департаменту поліції в Санкт-Петербурзі рівно шість десятиліть. Пропоноване видання супроводиться вступною статтею академіка М. Г. Жу линського і примітками знаного шевченкознавця С. А. Гальченка. Для широкого читацького загалу.

Симоненко Р. Г. Тарас Шевченко та його доба: док.-хрестом. висвітлення життя й діяльності видат. сина України та найближ. у часі спадкоємців і продовжувачів його справи І. Я. Франка, Лесі Українки, М. П. Драгоманова. У 3 т. / Р. Г. Симоненко, В. А. Берестенко; худож.-оформлювач О. М. Іванова.- Харків: Фоліо, 2013.-494с.
У тритомнику «Тарас Шевченко та його доба» висвітлюється життя й діяльність видатного сина України, великого Кобзаря. В ньому зібрані ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників — друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження, що базуються на об’єктивному відборі фактів, ґрунтовному й неупередженому їх викладенні.

"Святим дивом сяють храми Божі...". Храми України в малярстві, поезії, прозі Шевченка [Текст] / Леся Генералюк ; [вступ. сл. Мирослава Поповича] ; Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка Нац. акад. наук України, Ін-т філос. ім. Г. С. Сковороди Нац. акад. наук України, Нац. музей Тараса Шевченка. - К. : Балтія-Друк, 2013. - 167 с.
До Вашої уваги книга Лесі Генералюк про українські храми, котрі відвідував, змальовував, згадував у своїх творах Шевченко. На перший погляд може скластись враження, що предмет дослідження надто вузький і спеціальний, як для масового читача. Чому саме храми стали предметом авторської зацікавленості? Яке відношення мають старовинні культові споруди до Шевченкової поезії, завжди гостро актуальної, сповненої, сказати б, пекучої зацікавленості сьогоденням, жагою справедливості тут і тепер? Зрештою, звернення великого українського поета до історії, до традицій старовини також було способом розкриття глибокого драматизму сучасності, але чи достатньо досліджена ця тематика в нашій критиці? Шевченкіана невичерпна - і тому, що безконечні глибини Шевченкової творчості, і тому, що ми чигаємо Шевченка щоразу по-новому. Однак, можна сказати, що наскріз­не прочитання доробку Шевченка, сформованого як у площині красного письменства, так і в площині малярства, - тема, несправедливо обійдена дослідниками. І це мало свої причини: захоплення постаттю великого поета як поета народного і наці­онального привело до певного спрощення його образу. Тарас Шевченко був поетом і художником-самоуком. Але він був самоуком, а став фаховим, високопрофесійним майстром, який з одного боку органічно сприйняв і переробив досвід народної творчості, а з другого - досвід європейського класичного мистецтва.

Шевченко Т. Мистецька спадщина/ Т. Г. Шевченко. – К. : Мистецтво, 2013. – 352 с. 
Альбом репрезентує малярську спадщин Тараса Шевченка (1814-1861), яка є набутком не лише українського народу, а й світової культурної спільноти. Живопис майстра, його офорти, сепії, малюнки та акварелі – гармонійно поєднані з поетичним словом Кобзаря.

Шевченко Т. Повне зібрання творів у 20-ти томах. Т.8 : Мистецька спадщина. Живопис і графіка 1843-1847/ Упоряд. М.А. Корнійчук, Д.В. Степовик; Ін-т мистецвознав., фольклор. та етнолог. ім.. М.М. Рильського НАН України . – К. : Наукова думка, 2013. – 580 с. 

У 8 томі зібрані твори живопису і графіки, твори, відомі за гравюрами, зарисовки та коментарі до малярсько-графічної спадщини Т. Шевченка.





Немає коментарів:

Дописати коментар