середу, 3 вересня 2014 р.

КОТЛЯРЕВСЬКИЙ У ЩАСЛИВИЙ ЧАС ВКРАЇНСЬКИМ СЛОВОМ РОЗПОЧАВ СПІВАТИ...

(245 річчя від дня народження І. П. Котляревського.)
Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 р. в Полтаві в сім'ї канцеляриста. Навчався в духовній семінарії, працював канцеляристом, домашнім учителем. Майже дванадцять років перебував на військовій службі. Повернувшись до Полтави, працював наглядачем Будинку виховання дітей бідних дворян. Брав участь у діяльності масонської ложі «Любов до істини». 
Упродовж тривалого часу обіймав посаду попечителя полтавських богоугодних закладів. 
Помер письменник 29 жовтня 1838 р., похований у Полтаві
Котляревський вважається першим представником нової української літератури. Він відомий як автор «Енеїди», «Наталки Полтавки» й «Москаля-чарівника». Над «Енеїдою» письменник працював понад чверть століття. Поема є бурлескно-травестійною переробкою твору давньоримського автора Вергілія, у якому розповідається про пригоди мандрівної ватаги троянців на чолі з Енеєм. 
Письменник прагнув якнайповніше змалювати традиційний народний побут. Недарма його «Енеїду» називають енциклопедією української старожитності. 
Яскравим явищем в історії української драматургії є п'єси Котляревського. Вони були створені 1819 р. і тоді ж уперше виставлені на сцені Полтавського театру. Серед них особливої популярності набула «Наталка Полтавка». Майстерність у змалюванні персонажів, їхня природність, м'який гумор, вдало дібрані пісні — усе це зумовило високі сценічні якості твору. 

Художні здобутки Котляревського помітно вплинули на розвиток української літератури XIX ст. Поезія і драматургія після Котляревського надовго зберегли риси його стилю. 
Про нього сучасник писав так: «Під скромною простотою щирого українця в ньому приховувалась натхненна душа, відкрита всім благородним почуттям, і чудове, рідкісне по доброті серце, здатне на всі жертви».
30 серпня 1903 року в Полтаві було урочисто відкрито пам'ятник першому класикові нової української літератури, виконаний відомим скульптором Л. В. Позеном. З 1990 року встановлено премію ім. І.П.Котляревського за кращі здобутки в галузі драматургії та театрального мистецтва.
У своїй промові на цьому святі М. Коцюбинський, характеризуючи роль І. П. Котляревського в розвиткові української культури, підкреслив, що «занедбане й закинуте під сільську стріху слово, мов фенікс з попелу, воскресло знову... і голосно залунало по широких світах» із його творів. 
Ці слова М. Коцюбинського перегукувалися з поезією Т. Г. Шевченка «На вічну пам'ять Котляревському»: 
Будеш, батьку, панувати, 
Поки живуть люди; 
Поки сонце з неба сяє, 
Тебе не забудуть! 
Бутенко, Євген. Полк формує Котляревський [Текст]: Путівник/ Є.Бутенко. - Семенівка, 2012.-72с.
Євген Бутенко (Семенівський краєзнавець) в 2012 році видав книгу – путівник «Полк формує Котляревський» в якому у хронологічному порядку розповідає про труднощі і ретельне виконання своїх обов’язків при формуванні 5-го ополченського козачого полку в містечку Горошин Іваном Петровичем Котляревським. 
В центральній районній бібліотеці до ювілею письменника організовано книжкову виставку – портрет «Батько Енея та Наталки» до 245 річчя від дня народження І. П. Котляревського.
"Благословенна полтавська земля дала світу безліч талановитих людей знаних і шанованих. Тут народився і великий син українського народу, національний художник слова, батько нової української літератури – Іван Петрович Котляревський…" Такими словами у Семенівській районній бібліотеці для дорослих розпочався захід, літературний портрет "Котляревський у щасливий час вкраїнським словом розпочав співати…", присвячений 245 річниці від дня народження І. П. Котляревського. Проведено бібліографічний огляд "Батько української літератури", організовано книжкову виставку "Батько Енея та Наталки".
Радимо прочитати:
Панесенко, Т.М. Іван Котляревський [Текст]/ Т.М. Панесенко. - Харків: Синиця, 2012. - 88с.
«Здобув три вінці: на полі битви, як добрий воїн; на шляху мирного громадянського життя, як дбайливий вихователь багатьох гідних синів вітчизни; на ниві літератури, як полум'яний любитель мови рідної йому, їм створеної…» – говорив про Івана Котляревського його перший біограф С. Стеблін-Камінський. Безсмертна «Енеїда» й вічно юна «Наталка Полтавка з часом не тьмяніють і не губляться, а зачаровують нових читачів. Ім'я їхнього автора, основоположника й першого класика нової української літератури, назавжди вписане в Історію української і світової...
Котляревський, І. П. Енеїда [Текст]: Поема / І. Котляревський. - К.: Книга, 2008. - 384 с.

Поема видатного класика української літератури І.П. Котляревського (1769-1838) з ілюстраціями відомого художника-постановника анімаційних фільмів, члена спілки кінематографістів України Івана Будза.


Немає коментарів:

Дописати коментар