середу, 10 вересня 2014 р.

НОВІ КНИГИ ПО ІСТОРІЇ

Коваль,  М. В.Невідома Україна [Текст]: історія фортифікації XX століття. Міфи і реалії./ М.В. Коваль. - К.: Видавництво "Фенікс", 2013.- 368с. 
Україна — унікальна не тільки своїм геополітичним розташуванням держава. Її терени багаторазово ставали ареною кровопролитних бойовищ. Вона є своєрідним музеєм історії фортифікації. У жодній іншій країні світу не зібрано на такій незначній за площею території такої величезної кількості різнорідних за формою та будовою фортифікаційних об'єктів, за якими можливо прослідкувати розвиток фортифікаційних форм. 
Тисячі цих німих свідків минулих часів розкидано по Україні. Багато довготривалих вогневих споруд стали своєрідними «безіменними мавзолеями безіменних солдатів». Вони зберігають пам'ять про героїзм, доблесть, життя і боротьбу народу з іноземними завойовниками. Мета цієї книги — розкрити міфи і реалії укріплених районів, побудованих на теренах України у 30-40-х роках XX століття та у ході Великої Вітчизняної війни 
Видання присвячене Володимир-Волинському, Струмилівському, Рава-Руському, Перемишльському і Ковельському укріпленим районам лінії Молотова, які існували на теренах України. Розрахована на фахівців-істориків та археологів, військових фахівців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів та для всіх хто цікавиться археологією та історією України. 

Ілюстрована історія Києва [Текст] / Гол. Ред. ради О. Попов; Ред. рада: Г. Боряк, В. Геєць, Г. Івакін, С. Кульчицький, В. Литвин, Я. Новохатько, О. Онищенко, О. Реєнт, В. Смолій, П. Толочко, Ю. Храмов; Відп. ред. В. Смолій; Авт. кол.: H. Абашина, H. Білоус, Д. Вортман, Т. Вронська, В. Даниленко, Л. Ковпак, С. Кульчицький (кер. кол.), О. Лисенко, С. Падалка, І. Парнікоза, Р. Пиріг, О. Попов, В. Ричка, О. Русина, О. Толочко, В. Шандра, О. Юркова. Київська міська державна адміністрація; НАН України. Інститут історії України. – К.: Фенікс, 2012. – 424 с.: іл.
Київ – одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста.Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії російського та білоруського
народів. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв'язки двох Європ з різною політичною долею – Східної і Західної.Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це.Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва – політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України. Книга розрахована на широке коло читачів.



Кравченко, В. Україна, Імперія, Росія [Текст]: вибрані статті з модерної історії та історіографії / Володимир Кравченко. - К.: 2001. - 542с.
Статті, вміщені у збірнику «Україна, Імперія, Росія», становлять частину наукового доробку одного з провідних українських історіографів професора Харківського національного університету ім. Каразіна Володимира Кравченка. Пропоновані читачеві розвідки висвітлюють різноманітні проблеми історії, історичної пам’яті й ідентичносте українського суспільства від XVIII століття до сьогодення. Автор аналізує засадничі наративи української новочасности (на кшталт «Історії русів» та ін.), рецепцію Переяславської Ради та постаті гетьмана Івана Мазепи, досліджує перебіг українсько-російських стосунків і ставлення українців до Російської імперії протягом останніх століть, висвітлює інтелектуальну історію Слобожанщини, передусім Харківського університету, висвітлює ті чи ті аспекти життя і творчости його чільних професорів, зокрема Дмитра Багалія та ін. Окрему групу становлять есеї, присвячені сучасному стану української історичної науки й історичної свідомости в краї та діяспорі. Більшість із цих праць, що побачили світ упродовж 1990-х - 2000-х років різними мовами у виданнях різних країн, досі були малодоступними і для фахівців, і для студентства, і для широкого читацького загалу в Україні.

Плохін, С. Великий переділ [Текст]: Незвичайні історії Михайла Грушевського / Сергій Плохін.- К.: ЗАТ "ВІПОЛ".- 598с.
Книжка «Великий переділ» є розповіддю про незвичайні, як на початок ХХ століття, історіографічні погляди молодого дослідника та громадського діяча, а ще про революційні зміни, що їх ті погляди спричинили в уявленнях його сучасників та нащадків про історію. Це є також розповідь про незвичайну історію Грушевського-людини, його шлях від сина одного з «обрусителів» окраїн Російської імперії до лідера української революції та символу нескорености української науки і культури за сталінізму. Те, як Михайло Грушевський писав історію, і те, як він її творив, досі зазвичай розглядали окремо. Усталився навіть погляд на нього як на геніяльного науковця і вельми посереднього політика. Ця книжка зводить дві іпостасі тієї самої людини – історика та політика – докупи, щоби показати, як істориків та їхні уявлення про історію формувала сучасність, у кожного своя, і як ці уявлення змінювали та змінюють майбутнє.

Магочій, Павло-Роберт Ілюстрована історія України [Текст] / Павло-Роберт Магочій.- К.: КРИТИКА, 2012.- 446с.Популярна, проте зіперта на міцному академічному ґрунті синтеза з пера канадсько-американського науковця, очільника катедри українознавчих студій у Торонтському університеті проф. Павла-Роберта Магочія мас на меті не тільки дати широкій авдиторії стислий, захопливий, динамічно викладений огляд історії України від античности аж до «постпомаранчевого» сьогодення, але й дослівно зобразити цю історію за допомоги детальних мап на початку кожного із 46 розділів і численних ілюстрацій, що створюють вельми цілісний, хоч і неабияк стереоскопічний, образ навдивовижу розмаїтої та багатокультурної цивілізації. На відміну від більшости дослідників, автор дивиться на свій предмет під територіяльним і мультикультурним, а не етно-національним кутом зору, і його увагу привертають, нарівні з українцями, всі народи, що колись замешкували терени нашої країни в її чинних кордонах. Такий оригінальний і збалансований виклад політичної, соціяльно-економічної та культурної історії Краю стане у пригоді кожному любителю української минувшини, надто освітянам та учнівській і студентській молоді.

Грицак, Ярослав. Страсті за націоналізмом [Текст]: Стара історія на новий лад/ Ярослав Грицак. — Київ: Критика, 2011.-349с. 
Книжка львівського історика професора Ярослава Грицака продовжує, наслідує та доповнює збірник 2004 року «Страсті за націоналізмом», але є не так його оновленою й істотно зміненою версією, як радше цілком новим виданням: понад половину вміщених тут есеїв написано протягом семи пореволюційних років і присвячено здебільшого «післяпомаранчевим» реаліям, а решту текстів суттєво переглянуто та перередаґовано. Втім, автор і далі закликає до парадигмальної зміни в поглядах на природу націоналізму та, попри драматичні колізії останнього часу, не вважає за доцільне змінювати головний висновок, якого дійшов 2004 року: і тоді, і нині Україна має саме стільки націоналізму, скільки потрібно, щоб утримувати відносну політичну стабільність і будувати демократію, а досвід Помаранчевої революції та її поразки тільки увиразнив те, що вагу національного чинника в публічному дискурсі неабияк перебільшено, адже проблеми українського суспільства пов’язано не так із ідентичностями, як із цінностями, які сповідують еліти та громадяни.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар