понеділок, 22 вересня 2014 р.

НАРОДНОМУ РУХУ УКРАЇНИ - 25

«Народний Рух України за перебудову», або просто «Рух» - організація, метою якої стала державна незалежність України, демократизація суспільства, просвітницька діяльність. Виник у 1989 році на основі численних громадських організацій з ініціативи Спілки письменників України. В цьому році ми відзначаємо 25 років існування НРУ. 
Народний Рух України розпочав свою діяльність в Україні як громадсько-політичний рух, що об’єднував різні національно - демократичні об’єднання, став рушійною силою, котра повела українців до здобуття незалежності.
«Народний рух України, що виник у період «горбачовської перебудови», посів чільне місце в процесі українського національного відродження. Його виникнення та діяльність
стали спонукальними факторами поглиблення демократичних процесів, пробудження національної самосвідомості українського суспільства. Вже на початковому етапі існування НРУ визначив одним з основних напрямів діяльності просвітницьку роботу, спрямовану на відродження української мови, культури та історичної пам’яті» , такими словами розпочалася історична година «Народний рух України на шляху до незалежності» для жителів селища в центральній
районній бібліотеці. Присутні переглянули відео сюжет про історію створення НРУ.
В читальному залі бібліотеки оформлено книжкову виставку – перегляд під такою назвою як і назва заходу, на якій представлені книги історичних та політичних діячів. Всі бажаючі можуть ознайомитися з цією літературою.
Радимо прочитати:
Україна: утвердження незалежної держави (1991-2001) [Текст]. – К.: Видав. дім «Альтернативи», 2001. – 704 с.
Монографія присвячена проблемам формування незалежної Української держави. Авторський колектив аналізує суспільно-політичні, соціально-економічні й культурні процеси трансформаційного періоду. Розділ II «Суспільно-політичне життя» має такі теми: «Від перебудови до незалежності», «Проголошення незалежної України», «Курсом ринкових реформ».
Котляр, М. Шляхами віків [Текст]: довідник з історії України / М. Котляр, С. Кульчицький. – К.: Україна, 1993. – 380 с.
Довідник з історії України охоплює проміжок часу у півтора тисячоліття – починаючи від племінних спільностей V століття й до сьогодення. Автори проблемних нарисів мали на меті у доступній формі викласти сучасну інтерпретацію складних проблем, розкрити «білі» й «чорні» плями в історичному процесі. До їх числа належить питання
про шлях України до незалежності.
Павличко, Дмитро. Українська національна ідея [Текст]: Статті, виступи, інтерв'ю. Документи. - К.: Вид-во Соломії Павличко " Основи", 2004. -771 с. 
"Українська національна ідея" - збірник політичної публіцистики відомого письменника, громадського діяча й політика Дмитра Павличка, що охоплює період від 1987-го до 2003 р. Боротьба проти русифікації і за радянських часів, і в умовах незалежної України - один з провідних мотивів книжки. Перебуваючи в центрі революційних подій, ознаменованих проголошенням Української держави, Дмитро Павличко подає важливі свідчення й документи, що розкривають складний історичний процес пробудження і розвитку національної свідомості нашого народу, аналізує досягнення і помилки патріотичних сил у період становлення української державності. Українську національну ідею подано не лише в історичному плані, а й в аспекті завдань, які стоять нині перед політичними силами, що прагнуть побудувати демократичну, зорієнтовану на Європу Українську державу.
Чорновіл В'ячеслав Пульс української незалежності [Текст]: Колонка редактора/ Вступ. Стаття та післямова Леся Танюка. -К.: Либідь, 2000. - 624с.
У цьому першому посмертному виданні творів Вячеслава Чорновола зібрано статті й тексти виступів, що друкувалися у " колонці редактора" започаткованих ним газет "Час/Тіmе" (1995-1998) і "Час" (1998-1999). Книга є своєрідним щоденником політичного життя незалежної України і Чорновола в ньому.
Історичний календар 2007 [Текст]: наук.-попул. альманах, Вип. 12 / упоряд. А. Денисенко, В. Туркевич ; редкол. : В. Андрущенко [та ін.]. - К.: Видавець: Генеральна дирекція Київської міської Ради з обслуговування іноземних представництв, 2007. - 496 c.

Немає коментарів:

Дописати коментар