четвер, 18 вересня 2014 р.

ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА "ВІЙНА ДАЛЕКА... АЛЕ ПАМ'ЯТЬ З НАМИ"

Визволення Полтавщини від німецько-фашистських загарбників.
Тепер уже, трохи заспокоївшись, починаєш думати,
яка та жахлива річ війна! Скільки вона поглинула людей,
скільки осиротила дітей, скільком розбила вщент життя,
скілької вигнала з рідної землі, кинула в невідоме.
Дмитро Нитченко (м. Мельбурн, Австралія)
РОЗДІЛ 1 УКРАЇНА В ПОЛУМ'Ї ВІЙНИ 
Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття [Текст]: історичні нариси/ Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько; Рецензенти: О. С. Рубльов, В. Ф. Шевченко. НАН України. Інститут історії України. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн.1. - 731 с.
Анотація:У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.
Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття [Текст]: історичні нариси/ Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько; Рецензенти: О. С. Рубльов, В. Ф. Шевченко. НАН України. Інститут історії України. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн.2. - с.941
Анотація:У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн. На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.
Архіви окупації 1941-1944 [Текст]: більше не таємно.- К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2006. — 877 с. — (Більше не таємно. Т. 1).
Анотація. У виданні вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території. Актуалізована інформація допоможе розкриттю маловідомих сторінок історії України 1941–1944 рр. у контексті загальнолюдської трагедії
найжорстокішої зі світових воєн, що є важливим також з погляду міжнародного співробітництва в гуманітарній сфері, сприятиме захисту соціальних інтересів і гідності жертв націонал-соціалістського режиму, попередженню загрози тоталітаризму, поширенню взаєморозуміння між народами світу. На сторінках видання можна буде також побачити «обличчя» війни й окупації (боротьбу, побут, руїну, голокост) у фотодокументах, ознайомитися з роздумами сучасних істориків на цю тему. 
Книга стане в пригоді не лише історикам-науковцям, студентам, аспірантам та викладачам гуманітарних навчальних закладів, а й усім, хто не байдужий до минулого та майбутнього України.
Патриляк І.К, Боровик М.А. Україна в роки Другої світової війни: спроба нового концептуального погляду [Текст]/ І.К. Патриляк, М.А. Боровик.- Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2010.- 590с. 
Анотація. У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню “української проблеми” напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939–1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни. 
Призначена для широкого кола читачів, може бути корисною для студентів, викладачів, учителів та всіх, хто цікавиться історією України періоду Другої світової війни.
Лето 1941. Украина [Текст]: Докумены и материалы. Хроника событий.- К.:  Изд-во "Украина", 1991.- 5125 с.:ил. (рос.)
Аннотация. В сборнике собраны неизвестные и малоизвестные документы Центрального архива МО СССР, дипломатические и разведдокументы предвоенного времени, раскрывающие подготовку фашистской Германии к нападению на СССР. Директивы и приказы Ставки ВГК, боевые и политдонесения командования армий, частей, военных советов, политорганов периода военных действий выполняют «белые пятна» истории, проливают свет на трагические просчеты советского руководства и военного командования, свидетельствуют о невиданной самоотверженности и стойкости, проявленных советскими воинами в полных трагизма и героики первых боях с захватчиками на территории Украины. Каждому разделу предпослан научно-популярный очерк.
Україна в полум'ї війни 1941-1945 [Текст] / П.П. Панченко (голова ред.кол.). - К. : Україна, 2005. - 560с.
Анотація. На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядають найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво. У книзі розкриваються діяльність руху Опору, тактика козачих та кавалерійських формувань, що визволяли українську землю від ненависного ворога, особливості політико-виховної роботи серед військовослужбовців у фронтових умовах, масовий героїзм, мужність, самовідданість бійців і командирів, які вистояли і перемогли у жорстокому двобої з фашизмом. Для усіх тих, хто виявляє інтерес до історії Великої Вітчизняної війни.
Гомін долі [Текст]: українське національне життя Полтавщини в часи Другої світової війни (1941-1945 рр.). За редакцією кандидата історичних наук В.Я. Ревегука. - Полтава: "Сімон", 2007-2008. - 100 с.
Анотація. У збірнику вміщені спогади полтавців (свідків та їхніх нащадків), наукові дослідження, архівні документи, літературні нариси та поетичні твори про українське національне життя в часи Другої світової війни (1941-1945 рр.), шляхи на Захід української інтелігенції, життя у німецьких таборах остарбайтерів у перші роки еміграції.
Видання "Гомін долі", книга перша, здійснено до 70-річчя Полтавської області у рамках програми "Сприяння зміцненню співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року" за участю та фінансування Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності і Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації.
У книзі використані фонди та архівні матеріали Полтавського краєзнавчого музею, література, яку передали українські громади Німеччини, Канади, СІП А, Австралії. Твердохліб,
Микола. Слобожанський хутір у роки воєнного лихоліття 1941-1945 роки [Текст]: історико-публіцистичний нарис/ М. Твердохліб.- Кременчук: "Піраміда", 2010. - 232 с.
Анотація. А в тім, в Україні були території де масштабних бойових дій не відбувалося. Однак і там теж жили люди, страждали й перено­сили тяготи військового часу. Вони теж заслуговують на те, щоб про них знали нащадки. 
Є загальновідоме філософське твердження, що зникаюча істо­рична минувшина залишається в пам'яті людській, книжках та картинах. Ось чому автор і вирішив написати цю книгу, щоб по­темки знали, що відбувалося в глухих Слобожанських хуторах Стрілиці та Гур’єві (Гнилиці) на Харківщині в роки кривавої війни в середині XX століття, як частини трагедії всієї України. Тим більше це необхідно зробити тому, що в кінці XX століття ці хутори почали зникати з лиця української землі. Стосовно хуто­ра Стрілиці Харківська обласна Рада від 29 вересня 1998 року прийняла рішення: "У звязку з переселенням жителів виключити з обліку хутір Стрілицю". 
Книга написана з використанням особистих спогадів ав­тора, розповідей його рідних та земляків і доповнена архівними документами.
РОЗДІЛ 2   НАШ БІЛЬ, НАША ПАМ'ЯТЬ
Війна. 
Це страшна звістка вже через кілька годин 
після нападу ворога облетіла 
всі міста і села Полтавщини

Книга пам`яті України. Полтавська область. 12 [Текст] / Голова ред. кол. І. Герасимов. – Полтава : Полтавський літератор, 1999. – 390 с.
Анотація. 1418 днів і ночей тривала Велика Вітчизняна війна і лилася людська кров. Книга пам`яті Полтавщини – це 12 томів, де переписані всі наші земляки, що загинули, пропали безвісти в горнилі війни та воїни - визволителі, що загинули і поховані на території області.


Бутенко, Є.П. Щоб онуки не знали війни [Текст] / Є.П. Бутенко . - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2011. - 288с.
Анотація. "Щоб онуки не знали війни" - це книга про героїчні і славні, скалічені і гіркі долі ветеранів Великої Вітчизняної війни, які винесли жорстоко-непомірний тягар воєнного лихоліття і, здолавши фашистську нечисть, перемогли. Хай багатьох із них вже немає серед нас, але вони залишили майбутнім поколінням свої спогади, які й склали цю книгу.
Бутенко, Є.П. Визволення Семенівщини [Текст] / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2005. - 174 с
Анотація. Книга Євгена Бутенка - "Визволення Семенівщини" - це розповідь про важкі роки війни, героїчні подвиги наших земляків, які боролися з ворогом, гинули і перемагали.  Також тут відображено багато подій, які відбувалися на території Семенівського району, зібрано цікавий та пізнавальний матеріал з історії Семенівщини.

Полтавщина у Великій Вітчизняній війні. 1941-1945 (до 65-ї річниці Перемоги над фашизмом) [Текст]: інформаційно- довідкове видання / редкол.: Г.П. Білоус, О.П. Гінзбург, В.В. Гудим таін.;упоряд.: Г.П. Білоус, В.В. Коротенко, Т.П. Пустовіт та ін.; Держ. архів Полт. обл. - Полтава: ТОВ "АСМІ". - 2010. - 340 с.: іл. 
Анотація. У виданні містяться відомості про адміністративно-територіальний поділ Полтавської області за 1937-1945 рр. дати окупації та звільнення населених пунктів Полтавщини від німецько-фашистських загарбників, місцеві військові формування 1941 р„ концтабори, гетто, партизанські загони, подано періодичні видання 1941-1943 рр., реєстр частин Червоної армії, що взяли участь у визволенні Полтавської області у вересні-листопаді 1943 р. Окремий розділ складає "Огляд архівних фондів установ, організацій та підприємств періоду тимчасової нацистської окупації Полтавщини 1941- 1943 рр.".

Тарасенко, Г.І. Ой Дніпро, Дніпро: [Текст]/ 60-м роковинам Перемоги присвячується / Г.І. Тарасенко. - Потава: АСМІ, 2005.- 242с.
Убийвовк, Л.Г. Раби ХХ століття. Хто вони? патріоти чи зрадники [Текст]/ Л.Г. Убийвовк. - Полтава:"Ферміка". - 80с.
Назаренко, В. та інші. Пам'ять серця [Текст]/ В. Назаренко, Л. Мазанько, І. Борис. - Семенівка, 2011. - 242с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар